štvrtok 4. júla 2013

Kde aj líšky želajú dobrú noc.... PAVĽANY

Ak chcete oddýchnuť od civilizácie, ak chcete vychutnať čaro nášho územia, navštívte našu najmenšiu obec územia MAS LEV, učupenú  priamo v lone prírody. Z jedného konca dedinky vidíte na jej druhý, pričom jej malosť je daná i počtom obyvateľov, keďže tu žije len 55 trvalo prihlásených
ľudí.
 
Centrálnou dominantou obce je kostol sv. Petra a Pavla z roku 1930. Katolícky kostol  bol postavený na starších základoch, jednoloďový s obdĺžnikovou loďou, ku ktorej je z ľavej strany pristavaná veža so štvorcovým pôdorysom, zakončená nízkou cibuľou. Okolo kostola je pôvodný starý múr. Prícestná kaplnka Immaculaty je z konca 19.stor.
 
 
Obec sa prvýkrát spomína  v roku 1245 ako majetok Spišského biskupstva. V katastri obce sa nachádzajú zvyšky zaniknutej stredovekej osady Krigov.  Do roku 1848 nesmeli Židia bývať v mestách , preto sa v Pavľanoch usídlila početná komunita Podhradských Židov,ktorí podnikali v Spišskom Podhradí.










 
Obec si zachovala dodnes poľnohospodársky charakter, ktorý dopĺňa aj rekreačná funkcia - chalupárstvo, turistika. Práve táto funkcia obce je perspektívou jej zachovania sa. Architektúra pôvodných gazdovských domov láka obyvateľov miest. V obci sa začína lyžiarska turistická trasa, ktorá vedie do lyžiarskeho strediska v Závade pri Levoči. Červený turistický chodník vedie do Oľšavice.



 
                                    
Photo: z databázy MAS LEV, o. z.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára