utorok 18. februára 2014

Štvrtočan má svoje prvé CD!



 

Z tlačovej správy:

Folklórna skupina ŠTVRTOČAN s doprovodom ľudovej hudby Železiar nahrala svoje prvé CD s názvom Ej, dze hraju, tam hraju ...

 Zachovávanie folklórnych tradícií v obci Spišský Štvrtok si pamätajú obyvatelia približne od roku 1970. Poznatky a zozbierané materiály využila folklórna skupina Štvrtočan k nahraniu svojho prvého CD, ktoré pripravovali dva roky. Piesne pochádzajú z obce Spišský Štvrtok a blízkeho okolia. Zdrojom piesní boli zbierky nahrávok, ktoré vlastnili ich členovia a tiež starší občania obce Spišský Štvrtok.

Vďaka patrí všetkým, ktorí sa aktívne zapájali a zapájajú do prezentovania a šírenia zvykov v obci Spišský Štvrtok. V obci ešte stále majú obyvateľov, ktorí si pamätajú tradície a piesne, ktoré sa udržiavali počas roka. Hoci im pribúdajú roky, nezanevreli na svoje poslanie – zachovať to najcennejšie – pôvodnosť piesne, reči, kroja a odovzdávať to ďalším generáciám.

Folklórna skupina ŠTVRTOČAN pôsobí v obci od roku 2007. Nadviazala na tvorbu predošlej folklórnej skupiny, ktorá pôsobila v našej obci v 80. tých rokoch minulého storočia. Jej úlohou je zbierať piesne, tance a zvykoslovia zo Spišského Štvrtka a prezentovať ich na kultúrnych podujatiach, ale aj obnovovať zvyky a obyčaje počas roka v dedine.

Medzi tieto zvyky patria: Fašiangy a pochovávanie basy, Dožinky, Katarína a Vianočné koledy. Z rodinných zvykov sú to Krstiny a Svadba. S týmito kultúrnymi programami reprezentovali svoju obec v okolitých i vzdialenejších obciach, ale i v zahraničí na folklórnych slávnostiach a súťažiach. Účinkovali v relácií Kapura, v relácii Klenotnica ľudovej hudby a zapojili sa do súťaže Nositelia tradícií kde v roku 2012 reprezentovali okres Levoča v Medzilaborciach. Posledné predstavia, ktoré nacvičili v roku 2012 je pásmo Hrajú v karčme hrajú.

Ich najnovším prírastkom je CD nosič Ej, dze hraju, tam hraju ..., ktorý slávnostne pokrstí  Mgr. Milan Rendoš dňa 22. februára 2014.

CD nosič si môžete objednať na stránke www.stvrtocan.sk

Slávka Bajtošová
vedúca Folklórnej skupiny ŠTVRTOČAN

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára