utorok 20. mája 2014

Zacielené na poľnohospodárstvo a vidiek

V sobotu sme sa neďaleko obce Dargov zúčastnili odbornej konferencie k téme poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka. Musím priznať, že nie som poľnohospodár a teda danú tému vnímam skôr ako laik, ako človek, ktorý vie, že sme mali sebestačné poľnohospodárstvo, kvalitné potraviny, vedeli sme, čo jeme. Avšak ako človek, ktorý vníma, že nie je všetko s kostolným poriadkom.
Zrejme je potrebné skonštatovať, že sa SR uberá nie dobrým smerom, pokiaľ ide o agendu tejto témy. Politika štátu síce  avizuje, že v programovacom období 2014 - 2020 je zacielené na mladých poľnohospodárov (vek do 40 rokov), či začínajúce podniky, avšak problém sa javí niekde inde. Mladí, resp. tí, ktorí chcú hospodáriť na svojom sa k svojej pôde dostávajú len veľmi ťažko, resp. vôbec nie. Komu je teda určená táto dotačná podpora? Ako prinavrátiť pôdu tým, ktorí boli jej pôvodnými vlastníkmi ešte pred vyvlastnením zo strany štátu, keď na tejto pôde v dlhodobom prenájme hospodári už niekto iný, hoci iba v dlhodobom prenájme? To sú otázky, na ktoré je potrebné dávať odpovede. Dovtedy je však zrejme najrozumnejšie nezbavovať sa pôdy, ktorú aktuálne skupujú "určité skupiny". Vraj vo vyhľadávači je primárny záujem o pôdu, na ktorej sa nachádza zdroj pitnej vody.  Pôda  je totiž to najcennejšie, čo máme. Ak o našu zem prídeme, už nikdy ju nezískame späť... a ak, tak značne zdevastovanú. Konferencia poskytla však i námety ako na to, pokiaľ predsa len tú pôdu máme... cestou sú malé rodinné farmy, ekologické poľnohospodárstvo. Dokonca padli i konkrétne návrhy, ako smerovať chovateľstvo na vidieku. Možno v danom prípade stačí len krôčik - vyššia osveta a informovanosť. Je viac než isté, že i naša MAS sa musí a v podstate sa i v poslednom roku snaží intenzívnejšie venovať danej téme a komunikovať so všetkými aktérmi, ktorí zabezpečujú rozvoj nášho vidieka. Andrea Hradiská
 
 Prítomný bol i Daniel Lipšic, ktorý dostával ťažké otázky k legislatíve spojenej s návratom pôdy do rúk vlastníkov, resp. tých, ktorí chcú hospodáriť na svojom.
                                                                    Odborné plénum
                      O rodinných farmách diskutovala i členka MAS LEV, Zuzana Homolová
                Zľava Ján Marton a Marián Užák k téme Zaručené tradičné špeciality na Slovensku.
                                          Zaujímavý návrh padol od Jozefa Lihoťana,
                              ktorý sa zameral na význam a smerovanie chovateľstva na vidieku.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára