štvrtok 3. októbra 2013

Moje letné Déjà vu


Jeseň na nás dýcha svojimi farbami a ja pri večernom listovaní v nami vydaných časopisoch vyberám nové témy, ktoré by Vás upútali... Svojimi myšlienkami sa neustále vraciam k nádhernému letu... A verte, či nie, mám pocity Déjà vu J... Úvodník 14. čísla časopisu som totiž mohla začať rovnakými slovami ako pred rokom. Veď sami uvážte, že aktivity, ktoré sa i tohto roku udiali majú spoločného menovateľa – ČLOVEKA...  
„Byť človeku človekom! (Úvodník z KÚL, č. 9. Október 2012)

Tento môj príspevok by som chcela začať i ukončiť veľkým ďakujem. Ďakujem, že patrím medzi tých šťastných ľudí, ktorí môžu vidieť, počuť, cítiť, hmatať i ovoňať nádheru ľudskosti a šikovnosti. Úprimnosť a otvorenosť ľudských sŕdc sa prejavuje vo chvíľach, ktoré nie sú formálne. Špecifické situácie, špecifická atmosféra ukazuje či naše srdcia ladia, súzvučia. Harmónia, ktorá sa prejavila v priebehu uplynulých týždňov, dodala silu a energiu nášmu tímu, ktorá sa i popri  víkendových udalostiach spojených s pracovnými povinnosťami, musí venovať i odbornej stránke našej práce v kancelárskych priestoroch. Teší nás každá úspešná aktivita prejavená vysokou návštevnosťou, ktorá už dávno prekračuje hranicu obce a často i nášho územia. Je nemožné v tomto priestore vymenovať všetkých, ktorí nám takpovediac skrížili cestu, aby sme si uvedomili veľkosť ľudskosti a nami proklamovaného ľudského potenciálu, či už sú to remeselníci, folklórne skupiny, aktivisti, naši partneri.... všetci tí, ktorí svojou prítomnosťou obohatili daný prítomný okamih, ktorý priniesol radosť, potešenie, vyčaril úsmev...
V tomto čísle Vám prinášame i prierez   projektov, ktoré boli doteraz podporené  prostredníctvom našej MAS, pričom stále prebieha alokácia finančných prostriedkov a to znamená, že budú ešte podporené    niektoré z projektov našich samospráv.
Prinášame tiež  informácie o ďalších  aktivitách, ktoré sa diali mimo nášho územia, ale pre naše verejno-súkromné partnerstvo boli dôležité, či už z hľadiska prezentácie alebo z hľadiska budúcnosti miestnej akčnej skupiny.  
Som hrdá na všetky naše starostky, starostov, poslancov, pracovníkov, ktorí spolu s nami riešia integrovanú stratégiu rozvoja územia, ktorí sa rovnako ako my trápia s finančnými prostriedkami, či byrokraciou, avšak robia to s láskou pre všetkých nás, ktorí v tomto nádhernom území žijeme.
Verím, že napriek mnohým ťažkostiam, ktoré práve v súvislosti s financiami vznikajú, budeme patriť medzi úspešné MAS a dokážeme, že sme schopní vyčerpať o čosi viac finančných prostriedkov a pokračovať v našom spoločnom úsilí pri realizácii novej spoločnej stratégie i v budúcom programovacom období, ktoré sa už pripravuje.
Tiež verím, že sa v blízkej dobe stretneme pri plánovaní nových aktivít, ktoré vo Vašej obci chcete, či potrebujete podporiť.
Udialo sa v lete 2013 – telegraficky prehľad najzaujímavejších aktivít
Dúbrava
Koniec leta v obci bol zavŕšený už tradičnou akciou "Dúbrava - Rajtopiky" (19. ročník) a 11. ročníkom súťaže vo varení pirohov "Dúbravské pirohy". Turistického pochodu sa zúčastnilo cca 180 ľudí. Najmladším účastníkom výstupu na Rajtopiky bol Čumitta D. ( r. 2008 ), najstarším Bӧttcher R. ( r. 1943 ). Vo varení pirohov súťažilo 5 družstiev a pirohy prišlo ochutnať 600 ľudí. Pre zlé počasie sa súťaž nemohla riadiť klasickými pravidlami, preto sa porota rozhodla, že sa všetky súťažné družstva umiestnili na prvom  mieste. Je skvelé mať toľko víťazov!
Bijacovce
Už od rána prilákal Deň sv. Huberta do kaštieľa množstvo návštevníkov. Program bol zaujímavý nielen pre poľovníkov. Po skončení Svätohubertskej omše nasledoval slávnostný sprievod s uloveným jeleňom. Na svoje si tu prišli všetci milovníci prírody bez ohľadu na vek, či pohlavie. Medzi tradičné lákadla  opäť patrili ukážky vábenia zveri, práca sokoliarov, kynológov, výstava plemena slovenský kopov, vystúpenia hudobných a tanečných skupín. Atmosféru podujatia dotvárala vôňa poľovníckeho guľášu. Tento rok sv. Hubert - patrón poľovníkov oslávil v Bijacovciach už svoje 13. narodeniny, veríme že aj ďalší ročník nás prekvapí a vrátime sa opäť.



                                     
Granč-Petrovce
Goralské dni oslávili tento rok už tradične svoj 9. ročník. Prizvané folklórne skupiny a súbory priniesli účastníkom množstvo príjemných umeleckých zážitkov. Tí čo majú „v živote viac šťastia“, si domov odniesli aj pekné ceny z tomboly. Nás ostatných hrial pri srdci pocit, že patríme do skupiny, ktorá ma viac šťastia v láske. Plamene goralskej vatry, ktoré vzplanuli neskoro večer, sú poskytujú ochranu pred zlými silami. Oheň nám dáva teplo a svetlo, prináša potešenie a radosť, ktoré bude pôsobiť v obci až do ďalších osláv.









Poľanovce
Milovníci prírody a všetci tí čo chceli pookriať na tele i na duši sa i tento rok, ktorý je rokom viery a našich vierozvestcov,  zúčastnili púte ku krížu na Smrekovicu. Po pobožnosti krížovej cesty a sv. omši bol pre všetkých pripravený chutný guľáš na chate Simona. O dobrú náladu sa postarala hudobná skupina FLEŠŠ z Poľanoviec.

Dravce 
Majstrovstvá vo varení guľášu už majú v tejto obci tradíciu. Každé družstvo sa snaží počas celého roka vylepšiť vlastný recept, aby v auguste zahviezdil. Tento rok príjemne prekvapili porotu svojim „chutným dielkom“ mladí študenti. Škoda,  že sa s nami o ingrediencie na víťazný recept nepodelili. Možno na budúce to budete práve vy, kto si domov odnesie sladkú medailu a pekné ceny. 
                                    






 Brutovce
Život v tejto obci je pestrý a rozmanitý. Množstvo podujatí láka aj mnohých návštevníkov prísť si pozrieť alebo na vlastnej koži okúsiť ich pohostinnosť, dobré srdce. Krásne melódie a básne počas trvania „brutovskej rubaňi“ ešte aj dnes rezonujú v spomienkach ľudí.Japonská cisárska rodina si počas svojho pobytu na Slovensku vybrala túto dedinku ako miesto spoznávania ľudovej vidieckej kultúry. Svojou návštevou poctili rodinku Michala Smetanku, známeho nielen zvučnou fujarou. Ďalšou vzácnou návštevou bol Antonín Gondolán (rodák z Brutoviec) so súrodencami Evou a Františkom. Večer spríjemnili Brutovčanom svojim hudobným predstavením. Spolu so svojimi tromi bratmi a sestrou založil skupinu Súrodenci Gondolánovci, ktorá sa preslávila po celom svete.   





Spišský Štvrtok   
Celý program osláv 750. výročia prvej písomnej zmienky o obci bol pestrý a pútavý. Slávnostná odborná konferencia venovaná predhistorickému obdobiu obce, umeleckým hodnotám, sprevádzaná kultúrnym programom (folklórne skupiny, dychová hudba, DRIŠĽAK) vystriedalo slávnostné odovzdávanie ocenení obce (2x čestné občianstvo, 19 x cena obce, 9 x cena starostu). Oslavy výročia vyvrcholili slávnostnou svätou omšou celebrovanou rodákmi z obce.
V rámci výstavy „MOJA RODNÁ“ sa podarilo zozbierať okolo 300 dobových fotografií o tom ako žili ľudia v minulosti, hospodárili, zabávali sa. Pripomenuli sme ľuďom ako vyzerala „izba našich starých rodičov“, zručných ľudí žijúcich v obci. Pre veľký záujem bola sprístupnená ešte tri dni po oslave. Prebehla tiež výtvarná súťaž „Spišský Štvrtok očami detí“ a fotografická súťaž „Spišský Štvrtok mojimi očami“.










 
Oľšavica
Netradičná slávnosť venovaná odhaleniu pamätnej tabule k vojnovým udalostiam v súvislosti so záchranou židov, prenasledovaných vtedajším režimom zviditeľnila meno tejto maličkej obce. Súčasťou programu bola prezentácia výstavy na tému „HOLOKAUST.“ Na podujatí sa zúčastnili priamo osobnosti zachránených židov a občania, ktorí poskytli zachráneným prístrešie. K dôležitosti a dôstojnosti prispeli svojou prítomnosťou mnohé osobnosti.
Počas prednáškovej časti vystúpili pamätníci týchto udalosti. Z príbehov zaujal najmä príspevok v.d.o. Jozefa Mošleja - synovca nebohého Michala Mošleja oceneného Izraelským vyznamenaním „Spravodlivý medzi národmi.“ Príbehy priamych účastníkov – zachránených židov, ktorí pre pokročilý vek sa nemohli zúčastniť slávnosti boli prezentované prostredníctvom ich výpovedí formou videozáznamov.




Spišské Podhradie
Mesto oslávilo tohto roku    20. výročie zaradenia do   zoznamu UNESCO pod názvom: Spišský hrad a jeho okolie, o 16 rokov  neskôr doplnený o historické mesto Levoča (2009). V priebehu celého roka sa predstavovali návštevníkom a miestnym najvýznamnejšie pamiatky. Koncerty hudobných skupín, vážnej ale aj ľudovej hudby, predstavenie synagógy a židovského spoločenstva, divadelné vystúpenia, Kráľovský maratón, 20 Mierových kilometrov okolo Spišského hradu, 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metóda na Veľkú Moravu a mnohé ďalšie akcie.









Lúčka
740. rokov od prvej písomnej zmienky o obci Lúčka. Oslavy začali  sv. omšou a následne otvorením zrekonštruovaného obecného úradu, v ktorom privítal starosta obce pozvaných hostí.
.... a mnoho ďalších aktivít, ktoré nájdete na blogu
Máte aj vy ten pocit Déjà vu?  Akurát sme o rok starší, múdrejší a skúsenejší J. Andrea Hradiská

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára