Správa z odbornej exkurzie
po
poľnohospodárskych družstvách, samostatne hospodáriacich roľníkoch,
farmách
v území MAS LEV zo dňa 29.4.2014
Odbornej exkurzie sa zúčastnili 15
záujemcovia. 11 Študenti dvoch levočských škôl (SOŠ Majstra Pavla Levoča, Gymnázium
J.F. Rimavského Levoča), pedagóg a traja členovia MAS LEV. Začali sme na Poľnohospodárskom družstve v obci Dravce, kde nás sprevádzal
Ing. Štefan Gibala (predseda družstva). Niekedy vytvárali družstvá väčšie celky.
V roku 1993 po transformácii vznikli tri družstvá, pričom jedným
z nich bolo aj to v obci Dravce. PD Dravce sa v súčasnosti
špecializuje na chov hovädzieho dobytka, produkciu mlieka a mäsa.
Čiastočne aj na chov ošípaných. Keď tu v minulosti pracovalo 67 ľudí, teraz
ich je 26. Diskutovali sme o dojivosti a jej vývoji – r. 1993 bola
400 tis. litrov a v roku 2013 už 1 mil. 57 tis. (nárast o 150
%). Študentov zaujalo predstavenie celkového fungovania, výber plodín, záujem
o nové tržné plodiny – liečivé rastliny (Ostropestrec mariánsky – na výmere
15 ha), ktorý sa tu pestuje z dôvodu vhodných klimatických podmienok.
Väčšinu pôdy majú v prenájme 701 ha. Rastlinná výroba sa zameriava na
obilniny 180 – 200 ha, silná je aj živočíšna výroba (HD 430 ks, ošípané 450
ks), zemiaky sa pestujú na výmere cca 10 ha. Odbyt mlieka je vo forme surového
kravského mlieka. PD Dravce využíva aj financie zo zdrojov Európskej únie.
Prostredníctvom dotačných programov sa podarilo zmodernizovať kravín pre 130
kráv s dojárňou a mliečnicou. Cez Program rozvoja vidieka 2007 – 2013
sa zmodernizoval strojový park a živočíšna výroba.
Photo: OZ MAS LEV, o. z.
V Nemešanoch sme si pozreli rodinné hospodárstvo Bartošovcov, kde
nás previedol Ing. Stanislav Bartoš so svojim bratom. Pre študentov to bolo
zaujímavé stretnutie plné podnetov pre mladých farmárov. To ako z malého
trojhektárového gazdovstva sa podarilo vybudovať modernú, dynamicky sa rozvíjajúcu farmu sme videli
na vlastné oči. Farmári obhospodárujú vyše 400 ha poľnohospodárskej pôdy
v siedmych katastrálnych územiach. Venuje sa pestovaniu obilnín (jačmeňa
jarného a pšenice ozimnej),
ako aj neobvyklému pestovaniu liečivej rastliny
Ostropestreca mariánskeho. Najhlavnejšou plodinou sú však
zemiaky. „Vďaka prírodným podmienkam sú naše zemiaky jedny z najkvalitnejších
na Slovensku. Pre svoju jedinečnú chuť sa dostávajú na naše a vaše stoly
v domácnostiach, školských jedálňach, reštauráciách. Sú distribuované do
veľkoskladov na Slovensku, ale aj na zahraničný trh. Samozrejme je možný aj
individuálny nákup priamo na farme, kde vám s výberom odrody poradíme
priamo my - jej
pestovatelia“ – povedal Ing. Bartoš. Na
farme nemôže chýbať ani živočíšna výroba. „Okrem
chovu hovädzieho dobytka bez trhovej produkcie je našou najdôležitejšou
činnosťou chov ošípaných v uzavretom obrate stáda, kde sa vlastné prasnice
oprasia, z odstavčiat vyrastú jatočné ošípané. Mnohé z nich končia
možno aj na vašich stoloch v podobe bravčového mäsa i rôznych
mäsových výrobkov a špecialít.“ Študenti sa
pýtali na využívanie strojov, mechanizmov, ktoré počas odbornej exkurzie
videli. Majiteľ dal možnosť vyskúšať si ich najmodernejšiu poľnohospodársku techniku.
Najatraktívnejšie boli pre chlapcov gigantické obilné kombajny. Nemôžeme
zabudnúť ani na milé pohostenie z farmy, chutnú klobásku a slaninku.
Exkurzia
pokračovala po PD podielnikov Spišské
Podhradie, kde nás previedol Štefan Vrábeľ, jeden
z majiteľov. Zaujímali sme sa o fungovanie, rozdelenie rastlinnej
a živočíšnej výroby, mechanizáciu. Hovoril o cenách za dobytok na
trhu, opísal podnikateľské prostredie v najbližšom okolí. Lokálpatriotické
povedomie a vzťah k „všetkému živému“ nám bolo jasné z jeho
rozprávania o vzniku malých fariem, podpore mladých farmárov v území
a v konštatovaní: „Pri
zvieratách musí byť človek 24 hodín ... tu
chceme zostať, tu chceme žiť.“ Rastlinná výroba sa zameriava na objemové
krmoviny ako je ďatelina a lucerna, výrobu sena. Všetci sme sa zhodli na
tom, že je mimoriadne dôležité venovať sa sledovaniu všetkých možností odkiaľ
získať finančné prostriedky na modernizáciu, rekonštrukcie budov, nákup strojov
a zariadení.
Photo: OZ MAS LEV, o. z.
Malá dedinka Olšavica má aj svoje PD Olšavica, ktoré patrí medzi jedno z najvyššie položených.
Už klimatické podmienky ho predurčujú na to, že sa tu nebudú venovať pestovaniu
kukurice alebo repky. Živočíšna výroba sa zameriava na chov hovädzieho dobytka
a oviec v Brutovciach. Účastníkov exkurzie zaujalo rozprávanie MVDr.
Petra Beličáka (predseda) o spôsobe odchovu teliatok na umelej výžive.
Pozreli sme si celé, rozsiahle priestranstvo PD, kde bola umiestnená aj
poľnohospodárska technika, ktorá sa využíva počas celého roku. Modernizácia
a nákup mechanizmov sa tu uskutočňuje z vlastných, prípadne úverových
zdrojov. Družstvo umožňuje miestnym obyvateľom nákup čerstvého mlieka – priamo
z dvora. Patrí medzi jedných z najväčších zamestnávateľov
v okolí cca 40 ľudí, prevažne miestny (vlastníci pôdy PD Olšavica).
Photo: OZ MAS LEV, o. z.
V susedstve je malé gazdovstvo pána Vladimíra Slimáka. Ten sa tu prisťahoval len prednedávnom z dôvodu pokojného životného štýlu, krásnej krajiny, úzkej spätosti s prírodou. Na statku má hospodárske zvieratá, kravy, kone. Koníky sa voľne pohybujú a aj keď nie sú 100% jazdecké, dá sa na nich povoziť. Majiteľ sa venuje aj výrobe bičov, konských sediel. Zo stodoly na nás „zakukoval“ koč, ktorý ešte nebol dokončený, takže sme sa nepovozili. Upravený dvor, drevená stena s množstvom náradia, kde si dovolím povedať, že asi ani všetci keby sme dali hlavy dokopy, tak neprídeme na ich využitie. Tento posledný príklad ukázal študentom jeden dôležitý fakt: „Aj keď máme krásny domček, so zvieratami, v malebnom prostredí, kone, vieme remeslo, to ešte stále nestačí pre podnikanie v agroturistike. Keď chýba obchodný duch, zmysel vedieť predať sa, zaujať a podnietiť je prezentácia a „predaj“ vidieckej turistiky dosť komplikovaný J.“
Photo: OZ MAS LEV, o. z.
Photo: OZ MAS LEV, o. z.
V susedstve je malé gazdovstvo pána Vladimíra Slimáka. Ten sa tu prisťahoval len prednedávnom z dôvodu pokojného životného štýlu, krásnej krajiny, úzkej spätosti s prírodou. Na statku má hospodárske zvieratá, kravy, kone. Koníky sa voľne pohybujú a aj keď nie sú 100% jazdecké, dá sa na nich povoziť. Majiteľ sa venuje aj výrobe bičov, konských sediel. Zo stodoly na nás „zakukoval“ koč, ktorý ešte nebol dokončený, takže sme sa nepovozili. Upravený dvor, drevená stena s množstvom náradia, kde si dovolím povedať, že asi ani všetci keby sme dali hlavy dokopy, tak neprídeme na ich využitie. Tento posledný príklad ukázal študentom jeden dôležitý fakt: „Aj keď máme krásny domček, so zvieratami, v malebnom prostredí, kone, vieme remeslo, to ešte stále nestačí pre podnikanie v agroturistike. Keď chýba obchodný duch, zmysel vedieť predať sa, zaujať a podnietiť je prezentácia a „predaj“ vidieckej turistiky dosť komplikovaný J.“
Photo: OZ MAS LEV, o. z.
Ing. Mariana Malecová – OZ MAS
LEV, o.z.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára