pondelok 10. júna 2013

Dychovky v území MAS LEV

Dychová hudba Bijacovčanka
Bijacovčanka vznikla v roku 1984 ako odnož na okolí dávno známej a populárnej  dychovky  Ordzovianka. Jej predsedom sa stal Anton Pavluvčík a dirigentom Pavol Koperdák z Ordzov an. Počas 30. ročnej činnosti svojim repertoárom spríjemňovala život v obci i mimo nej na tanečných zábavách a veseliciach, umocňovala významné náboženské obrady a sväté omše, pobádala obyvateľov obce k účasti na rôznych spoločenských, športových a iných podujatiach, obnovovala a zachovávala miestne starodávne zvyky.

Najvýznamnejšou akciou v histórii DH bolo zorganizovanie prehliadky ľudových piesní v podaní dychových hudieb v roku 1995. Veľkolepá a príťažlivá akcia  sa uskutočnila v atraktívnom prostredí Bijacovského kaštieľa, ako nultý ročník pod názvom „Bijacovská krídlovka“, za účasti 8 dychových hudieb. Ďalšou významnou udalosťou boli oslavy 30. výročia založenia DH Bijacovčanka. V súčasnosti má dychová hudba Bijacovčanka 22 členov.
 
 Dychová hudba Ordzovianka
V malebnej dedinke Ordzovany, ležiacej pod Spišským Hradom, bola v roku 1929 založená dychová hudba – Ordzovenská banda, ako ju v tom čase nazývali miestne ženy, ale aj ostatní obyvatelia obce a širokého okolia. Účinkovanie dychovej hudby bolo zamerané na cirkevné akcie, odpusty, kermeše, primície a rôzne verejné vystúpenia.
Dychovka pravidelne účinkovala na  výstavách Agrokomplex Nitra. Samozrejme, nechýbala na žiadnych verejných oslavách, kultúrnych podujatiach, či rodinných akciách, plesoch a majálesoch.
Počet účinkujúcich sa  pohybuje od 14 do 18 hráčov. Predsedom DH je Jozef Brník. Umeleckým vedúcim a zároveň kapelníkom DH je Ing. Andrej Kočiš.

DYCHOVÁ HUDBA MESTA LEVOČA
Vznikla v roku 1921 (87. výročie). V dychovej hudbe vtedy začínalo dosť slušných muzikantov, ktorí sa oddali hudbe na celý život. Roky plynuli, starší sa postupne vytrácali, prichádzali mladší... Zákon života. Orientácia DH medzi 60. – 70. výročím bola spojená s rôznymi oslavami, štátnymi sviatkami, pohrebnými obradmi. Členovia DH pod vedením dirigenta pána PaedDr. Eduarda Micháleka dosahovali slušné umiestnenia v rámci okresných prehliadok a festivalov. Spríjemňujú rôzne spoločenské príležitosti v meste i okolí.
Jej historický význam, ako predstaviteľky regionálnej kultúry, amatérskeho charakteru je nepochybný a traduje sa od polovice 19. storočia minimálne.
V roku 1990, kedy došlo k zmene na dirigentskom poste, v prvom rade bolo nutné ju „udržať pod slnkom“. Nebolo to jednoduché, ako dôkaz tohto tvrdenia je aj fakt, že mnohé veľmi dobré orchestre s bohatou tradíciou jednoducho zanikli.
Zámer nedopustiť čosi podobné, viedol DH k tomu, že sa už 10 rokov, počas letnej turistickej sezón dychovka predstavuje v piatok verejnosti v parku. Hrubý odhad prekračuje stovku koncertov, ktoré počuli zahraniční turisti a samozrejme domácich nevinímajúc. Pravidelne účinkujú aj na rôznych oslavách mesta a reprezentujú naše mesto na rôznych festivaloch dychových hudieb.
Repertoár bol postupne obohatený o rôzne skladby populárneho charakteru a tak v súčasnosti môžeme počúvať v ich podaní, polky, valčíky, tanga, blues a swing.
V súčasnosti DH, ktorá má vyše 20 vynikajúcich hudobníkov, veľmi zodpovedne vedie dirigent Vladimír Tomko.
Zdroj: msks.levoca.sk/dychovka.htm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára