Spiš bol
prezentovaný na podujatí chutnými, kysnutými koláčmi z obce Dúbrava (známa
aj prezentáciou tradičných jedál medzi ktoré patria pirohy) s rozmanitými
plnkami – orechy, mak, kakao, jablká, tvaroh – mrežovník, škvarkové pagáče.
Koláčiky sa tešili veľkému úspechu a záujmu zo strany návštevníkov podujatia,
ktorí sa pýtali na prípravu, pekárov a územie MAS LEV. Prvé miesto si vyslúžil
tvarohový – mrežovník. Popri ochutnávke sa ľudia potešili letákmi s receptami
tradičných spišských špecialít (džatky z Brutoviec, haruľa, beluše,
začurka) a liptovských – polievka Kyseľ, koláč Kabáč (s bryndzou)
a Meteník (s kyslou kapustou).
Gazdinky
a gazdovia z Liptova varili typický vianočný kyseľ z baranieho a
bravčového mäsa, ochutený rascou, cesnakom, bobkovým listom, hríbikmi,
zahustený zátrepkom (hladká múka + voda z kyslej kapusty, ktorá sa na
Liptove nazýva kapustnica). Na našom Spiši je to už pomenovanie pre hotovú
polievku. Príprava kapustnice sa nelíši len od dediny k dedine, ale často
aj od domu k domu, niektoré rodiny ju robia s mäsom a klobáskou,
iné zase pôstnu, s hubami, slivkami, smotanou (no, na kyseľ sa nepodobá).
Spoznávaním (ochutnávaním) tradícií Liptova, na vlastnej koži, sme si
uvedomili, že jedlá v rôznych regiónoch využívajú často tie isté suroviny,
len pomenovanie hotového pokrmu je odlišné.
Z databázy MAS LEV
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára