piatok 7. júna 2013

Gastronomické vizitky Spiša a Liptova

 



Spiš bol prezentovaný na podujatí chutnými, kysnutými koláčmi z obce Dúbrava (známa aj prezentáciou tradičných jedál medzi ktoré patria pirohy) s rozmanitými plnkami – orechy, mak, kakao, jablká, tvaroh – mrežovník, škvarkové pagáče. Koláčiky sa tešili veľkému úspechu a záujmu zo strany návštevníkov podujatia, ktorí sa pýtali na prípravu, pekárov a územie MAS LEV. Prvé miesto si vyslúžil tvarohový – mrežovník. Popri ochutnávke sa ľudia potešili letákmi s receptami tradičných spišských špecialít (džatky z Brutoviec, haruľa, beluše, začurka) a liptovských – polievka Kyseľ, koláč Kabáč (s bryndzou) a Meteník (s kyslou kapustou).

 
Gazdinky a gazdovia z Liptova varili typický vianočný kyseľ z baranieho a bravčového mäsa, ochutený rascou, cesnakom, bobkovým listom, hríbikmi, zahustený zátrepkom (hladká múka + voda z kyslej kapusty, ktorá sa na Liptove nazýva kapustnica). Na našom Spiši je to už pomenovanie pre hotovú polievku. Príprava kapustnice sa nelíši len od dediny k dedine, ale často aj od domu k domu, niektoré rodiny ju robia s mäsom a klobáskou, iné zase pôstnu, s hubami, slivkami, smotanou (no, na kyseľ sa nepodobá). Spoznávaním (ochutnávaním) tradícií Liptova, na vlastnej koži, sme si uvedomili, že jedlá v rôznych regiónoch využívajú často tie isté suroviny, len pomenovanie hotového pokrmu je odlišné.

Z databázy MAS LEV

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára