piatok 7. júna 2013

Džadky - tradičné jedlo na Spiši


Recepty zo Spiša
Aby v hrnci neostalo a očiam i žalúdku ulahodilo, tak sa na Spiši vždy varilo
„Ďzadky“

Čo potrebujeme ?
zemiaky, hladká múka, škvarky alebo tvaroh, maslo


Ako na to: K osoleným zemiakom tesne pred dovarením, nasypeme na povrch hrubú vrstvu hladkej múky a necháme ešte dovariť. Potom vodu scedíme. Zemiaky s múkou podusíme čím nám vznikne hustá hmota. Po čiastočnom vychladnutí šúľame na dlani džadky.

V zime po zabíjačke dáme spražiť z čerstvého mäsa škvarky, ktoré vylejeme na džadky. Pomalým trasením ich premiešame. Zapíjame čerstvým mliekom.

V lete dáme do nich tvaroh a omastíme rozpusteným maslom. Tiež zapíjame mliekom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára