utorok 8. októbra 2013

Dánsko - krajina morskej panny a H. CH. Andersena


Dánsko je najmenšou škandinávskou, ale s Grónskom druhou najväčšou európskou krajinou. Vďaka vhodnej klíme  a oceánskemu podnebiu má dobré podmienky pre poľnohospodárstvo, o čom sme sa mohli presvedčiť aj na vlastné oči pri prehliadke nádhernej krajiny. Cestou po kráľovstve sme si pozreli mnohé pamiatky, moderné projekty (lanový park, multifunkčný kultúrny dom, čokoládovňu, využitie morských rias na prípravu zmrzliny), ochutnali sme množstvo špecialít (ryby, morské plody). Tento zážitok mohlo mať vďaka NSRV prešovského kraja, pod ktorého gesciou bola zorganizovaná odborná exkurzia, celkom 13 členov MAS LEV. A čo sme po prílete mohli zhliadnuť v tejto krajine?

Zaujala nás bizónia farma.
 
Živočíšna výroba sa v tejto krajine orientuje na hovädzí dobytok, ale podporou miestnych MAS do danej sféry bola vybudovaná nevšedná bizónia farma Ditlevsdal. Tento druh mäsa je pre človeka zdravší, obsahuje menej cholesterolu, viac vitamínov a chuťou sa približuje k hovädzine.
Prvé bizónie rodiny boli privezené z Ameriky. Chov týchto, pre Dánsko netypických zvierat, sa rozširuje aj na okolité farmy. Z mäsa sa pripravujú v reštaurácii na farme hotové pokrmy, pričom si v predajni môžete zakúpiť aj bizónie mäso, klobásy, salámu a iné výrobky.
 
 
 
 
Photo: 2013 MAS LEV
 
Na jednej strane pomerne jednoduché pomery v miestnom pivovare a výrobni syrov, ktoré by u nás zrejme hygienici na Slovensku zatvorili, na strane druhej vysoko profesionálna prevádzka čokoládovne, ktorej majiteľ odovzdal nielen svoje skúsenosti, ale celé srdce. Čerstvosť a chuť chrumkavej čokolády cítime na svojich maškrtných jazýčkoch ešte aj dnes. Produkcia sa zameriava predovšetkým na dánsky trh, ale postupne sa snaží preraziť aj do Európy.
 
 
 
Photo: 2013 MAS LEV
 
Čokoláda vyrábaná s láskou










Photo: 2013 MAS LEV
 
Ocenili sme tiež možnosť navštíviť múzeum H. CH. Andersena. Rodný dom svetoznámeho spisovateľa, básnika    a rozprávkara sa nachádza v dánskom mestečku Odense. Nie je preukázané že sa tu naozaj narodil, ale je preukázané, že tu žila jeho matka a babička. V dobe, v ktorej autor žil nebol veľmi príťažlivým mužom, bol veľmi vysoký, mimoriadne štíhly, s dlhým nosom. Dbal však o svoj zovňajšok, nosieval krásne šaty, natáčal si vlasy na papieriky a veľa cestoval.  Bol niekoľko krát platonicky zaľúbený, no nikdy sa neoženil a nemal ani potomkov. Vedeli ste, že bol známy nielen darom prerozprávať príbehy, ale nosil aj jednu z prvých zubných protéz? Tá mu však veľmi nesedela, no napriek tomu sa zachovala len jediná fotografia „bez nej“.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Photo: 2013 MAS LEV
Architektonicky nás zaujal druhý najväčší visutý most na svete, cez ktorý sme cestovali z ostrova Sjaelland na ostrov Fyn. Most STOREBAELT je dlhý 18 km a výška jeho pilierov dosahuje 254 m.
Počas plavby loďou v Kodani sme na kamenistom pobreží spozorovali sochu malej morskej víly. Vravieva sa, že kto ju nevidel, nebol v Kodani. Symbol tohto prístavného mesta patrí medzi najfotografovanejšie objekty. Svojou veľkosťou, jemnosťou, krehkosťou ladí s postavou, ktorú si vysníval sám Andersen.
Najvyšší bod Møllehøj sa vyšplhal len 170 metrov nad hladinu mora. Medzi najznámejšie dánske vynálezy patria aj obľúbená skladačka   LEGO, či program na internetové telefonovanie SKYPE.
 
Jedným z najdôležitejších dopravných prostriedkov v celom Dánsku je bicykel. Benzín je neskutočne drahý. Celá krajina žije zdravým životným štýlom a recyklovaním. Má dokonca najdrahšiu vodu v EÚ.
 
 
 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára