utorok 27. augusta 2013

Antonín Gondolan - rodák z Brutoviec

Antonín Gondolán (rodák z Brutoviec) so súrodencami Evou a Františkom navštívili Brutovce dňa 10.8.2013. Večer spríjemnili Brutovčanom svojim hudobným predstavením.
 



photo: prevzaté z webovej stránky obce Brutovce
 
Ak by sme hľadali nejakú rómsku hudobnú osobnosť, ktorá sa svojho času výrazne presadila na domácej popovej scéne, určite by sme nemohli opomenúť Antonína Gondolán, výborného speváka a muzikanta. Antonín Gondolán sa narodil 13. júna 1942 v slovenskom dedinke Brutovce u Spišského Podhradia. V dvoch rokoch sa s celou početnou rodinou (Antonín mal 12 súrodencov) odsťahoval do Čiech. Rovnako ako ďalšie súrodenci aj Anton bol svojím otcom, výborným muzikantom, odmalička vedený k láske k hudbe. Už ako dieťa hral na husle, gitaru, neskôr na kontrabas. Jeho otec ho spoločne s bratmi veľmi skoro začal brať hrať krsty a svadby. Práve tu Antonín získal svoje prvé muzikantské ostrohy.
Osudové stretnutie, ktoré úplne zmenilo život vtedy pätnásťročného Antonína Gondolán, prebehlo na Vrchlabské. "Pri jednej príležitosti, kde hosťoval Orchester Gustava Broma, som sa tam objavil, otec mi dal do rúk kontrabas, ja som zahral nejaké malinké sólíčko a naozaj som vzbudil pozornosť. Vtedy pán Brom prišiel za otcom a čo stojí za zmienku, bolo to, že pán Brom ma chcel kúpiť - tak nejako ľudovo povedané. Otec sa zachoval veľmi dobre a povedal, že dávno už svoje deti nepredáva, ale ak sa pán Brom o mňa postará vo všetkom ostatnom, tak bude potešenie na jeho strane, že budem hrať v tak výbornom orchestri. To sa aj stalo, "po rokoch spomína Antonín Gondolán.
Už v pätnástich rokoch teda Antonín Gondolán nastúpil k Orchestra Gustava Broma, kde začala jeho naozajstná hudobná kariéra. Čoskoro na to začal študovať štátne konzervatórium v ​​Brne. Medzitým párkrát vystupoval v Prahe s Orchestrom Gustava Broma a tu sa zoznámil s vtedajšou špičkou populárnej hudby vrátane Karla Gotta, Rudolfa roklinami, Ferdinanda Havlíka. Rozprávkový príbeh Antonína Gondolán ďalej pokračoval. Čoskoro dostal angažmán v Divadle Semafor, čo bolo tej doby najpopulárnejší pražskej divadlo, v ktorom vtedy účinkovali mladí Gott a Rokl. Pochopiteľne opustil brnenskú konzervatórium, a začal študovať na rovnakej hudobnej škole v Prahe u profesora Pošty, kontrabasové veličiny.
Ďalším dôležitým krokom v kariére bolo nadviazanie užšej hudobné spolupráce s Karlom Gottom a bratmi Štaidlovcami "Sme rovnaká veková kategória, takže som sa hneď spriatelili, mali sme úplne rovnaké záujmy, počúvali sme rovnakú muziku, a k spolupráci bol len krôčik. Navyše v tej dobe sme ešte neboli tak slávni, takže sme k sebe mali trošičku iný vzťah - bol taký priateľskejší. Ale tým nie je povedané, že by sme medzi sebou mali zlé vzťahy. Akurát zájazdom do Ameriky sme si uvedomili, že každý patríme trochu inam. Poznanie muziky v zahraničí nás tak ovplyvnilo, že každý si potom našiel nejaký svoj štýl. Zdôrazňujem, že to nebolo na úkor nejakého nepriateľstva, ale tak už to v živote býva, že jednému sa páči to a druhému ono. S Karlom Gottom sme najskôr hrali v Semafore, potom sme sa odtrhli a zakladali sme divadlo Apolo. Do toho potom prišiel zájazd do Ameriky a tam to pre nás bola veľká škola, keď každý zistil, že tá muzika sa robí trošku inak, že sú rôzne kvalitné žánre. Tým nechcem povedať, že by sme ich nepoznali, ale počúvať niekoho je niečo iné ako vidieť a počúvať niekoho. Do Ameriky sme odišli v roku 1967. Najskôr sme boli pozvaní na Expo 67 do Montrealu. Bolo tam veľa slávnych ľudí a bol to nesmierne zaujímavý zájazd. Kanada bola rovnako poučná ako Amerika , "vysvetľuje Antonín Gondolán.
Po zájazde do Ameriky Gondolán zakladá neskôr veľmi slávnu skupinu Bratov Gondolán. Ostrému a veľmi úspešnému štartu pomohol aj fakt, že kapela spočiatku vystupovala so zavedenými spevákmi tej doby - Helenou Vondráčkovou, Karlom Gottom alebo Waldemarom Matuškom. Toho času je Antonín Gondolán už rešpektovaným autorom mnohých piesní, pre ktoré písali texty najlepšie textári (Eduard Krečmar, Petr Rada, Pavel Vrba) a ktoré spievali vtedajšie najväčšie popové hviezdy. O sláve Antonína Gondolán a jeho bratovi svedčí aj to, že singlu s hitom "Čakaj a neplač" sa predalo v dnešných pomeroch neuveriteľných 150 000 kusov!
 
V čase najväčšej slávy sa kapela Bratov Gondolán rozpadla. "Ako sme jazdili po koncertoch a po svete, bola to doba, kedy nám bolo 20 - 25 rokov. Boli sme mladí a pekní ľudia. Láska je mocná čarodejka, nevyberá si a nie je podmienka, aby sa človek ženil iba v Česku, to sa môže stáť na zájazde v Bulharsku alebo v Amerike. A to sa presne stalo niektorým mojim bratom: jeden treba žije už 35 rokov vo Švajčiarsku, má tam rodinu a deti, Věra žila 20 rokov v Austrálii, má tam rodinu a dom, František žil v Nemecku a v Austrálii, ja som žil v Nemecku ... ", vysvetľuje Antonín Gondolán.
Do Čiech sa tento fenomenálny multiinštrumentalista vracia až po zamatovej revolúcii. Vďaka návrate jeho súrodencov Antonín opätovne vzkriesil k životu skupinu Bratov Gondolán.
Autor: matejhruska
http://zivotopis.osobnosti.cz/antonin-gondolan.php

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára