Miesto konania besedy: Hotel Smrek v Liptovskom Hrádku
Besedu otvorila manažérka MAS Horný Liptov Ing. Marcela Herichová, ktorá všetkých účastníkov privítala a predstavila územie účastníkom podujatia.
Pozvanie prijali starostovia
obcí z MAS LEV, študenti SOŠ Majstra Pavla a študenti špeciálnej školy pre
slabozrakých a nevidiacich v Levoči,
študenti a pedagógovia z obchodnej školy a študenti z Hotelovej akadémie
z Liptovského Mikuláša. Mládež priniesla z vlastnej dielne ochutnávky koláčov pripravené podľa
tradičných receptov a následne predstavila postup ich prípravy. Na nich sme si počas celej besedy veľmi pochutnávali.
Hlavné slovo však patrilo etnografke PhDr. Ivete Zuskinovej, ktorá pracuje v liptovskom múzeu a gastronómii sa venuje už dlhý čas. Tá sa zamerala predovšetkým na problematiku stravovania
a stolovania s konfrontačným nádychom pri porovnaní tradičných a súčasných trendov v stravovaní
očami generácie mladých ľudí. Tí priznali, že tradičné ľudové
stravovanie im nie je vzdialené, len sa pomaličky vytráca z moderného životného
štýlu dnešných ľudí. I keď si pamätáme na život našich starých rodičov, veľmi
málo z toho praktizujeme v dnešnej, uponáhľanej dobe. Typické plodiny, jedlá a
nápoje, ktoré sme poznali z detstva sú nahrádzané komerčnejšími produktmi. Tie nie sú zdravšie, čo si uvedomuje aj
mladá generácia, avšak nedostatok času, zamestnanosť rodičov, zmena životných
hodnôt a mnoho ďalších aspektov vplýva vo vysokej miere na tento nežiaduci jav.
Len málokto vedel reagovať na otázku spracovávania mliečnych produktov našimi
starkými. Čo vzniká pri mútení smotany? Ako sa volá zariadenie na prípravu
masla? Čo je to cmar? Boli tie jednoduchšie otázky, ktoré prekvapili nielen
študentov, ale aj strednú generáciu. Dozvedeli sme sa množstvo zaujímavých
informácií o živote na gazdovstve, práci v hospodárstve, pestovaní
poľnohospodárskych plodín, chove domácich zvierat, spracovaní produktov a
príprave konkrétnych pokrmov. Najviac chutí sme si narobili pri rozhovore o zabíjačke, pousmiali sme sa na rozdieloch v názvoch výrobkov, ktoré sú obvyklé na Liptove a na Spiši.
Zaujímavé boli aj informácie o živote v obciach, ktorý nebol jednoduchý,
keďže práce bolo vždy vyše hlavy, jedla a peňazí pomenej. Ľudia žijúci vo
vidieckych usadlostiach využívali každý kúsok poľa, snažili sa uskladniť si
potraviny aj na horšie časy. Preniesť sa nám do minulých čias pomohli aj
fotografie, ktoré vizualizovali drevenú architektúru, chod
hospodárskych zvierat, formy stolovania, skladovania zemiakov. Ukážky
tradičného spôsobu života si môžeme aj dnes pozrieť prostredníctvom expozícií v
Liptovskom múzeu (drevenice, kostol, usporiadanie nábytku, vzhľad kuchyne,
otvorené ohnisko a mnoho iných zaujímavostí).
Za veľmi významný prvok v kuchyni sa pokladal kuchynský
stôl, ktorý bol vždy prikrytý čistým, bielym obrusom, pripravený na stolovanie.
Hlavné miesto patrilo gazdovi, ďalej za stolom sedeli ostatní členovia rodiny,
ktorí „zarábali“. Stôl bol základom života v rodine. Rozhodovalo sa pri ňom o
všetkých podstatných veciach, otec dával súhlas, karhal, preukazoval úctu a
požehnával. To čo bolo povedané pri stole platilo. Pri otázke: Koľkí z nás jedávajú
jedlo pri stole spoločne? Sme si uvedomili, akú veľkú chybu robíme pri
individuálnom stravovaní na gauči, alebo pri počítači (odpovede študentov),
kedy sa vytráca z rodín priestor na vzájomný dialóg medzi deťmi a ich rodičmi,
neformuje sa rodinné puto a vzájomná komunikácia pomaličky stráca na
význame.
Medzi najznámejšie liptovské jedlá patria: polovina,
štirc, kuľaša, mrvienka, baranina. Spiš je zase známy: haluškami (s kapustou,
bryndzou), pirohami, buchtami, ďatkami, cikoškami, žufkou, krupami a inými
chutnými špecialitami. Aj keď väčšina stravy našich predkov bola z múky,
zemiakov, kapusty, strukovín dopestovaných v záhradkách a na poli, nebola až
taká pestrá, bola určite zdravšia ako polotovary, rýchle jedlá, mastné
špeciality, ktoré konzumujeme dnes. Prezentácia prípravy tradičných liptovských
koláčov „profesionálov – študentov“ z hotelovej akadémie, ktorí praxujú v
známych hoteloch potvrdila naše domnienky, že je dôležité približovať tradičnú
(národnú) kuchyňu súčasným generáciám, a tak nezabúdať na gastronomický odkaz
našich starých rodičov. Príspevok spracovala Ing. Mariana Malecová
Partneri projektu "Gastronomické vizitky Liptova a Spiša pred zahájením besedy
PhDr. Iveta Zuskinová pri svojom výklade
Zopár slov o území MAS LEV účastníkom podujatia
zo strany jej predsedníčky Ing. Andrei Hradiskej PhD.
Dominik Slabej - zanietený študent Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši -
podľa nás budúci profesionál, o ktorom budeme počuť :-)
Študentky špeciálnej školy pre slabozrakých a nevidiacich v Levoči,
ktoré nadchýna tradičná kuchyňa
Photo: z galérie MAS LEV
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára