utorok 25. februára 2014

Kráľovské územie LEVa - 16. vydanie časopisu


Ako ide život? To je obvyklá otázka, keď sa stretneme s niekým, koho sme dávnejšie nevideli. Možno v tomto strete ani neočakávame odpoveď, lebo sme sa naučili otázku položiť mechanicky,  bez záujmu od človeka získať spätnú väzbu. Zvyčajná odpoveď, sa môže zdať dokonca i pozitívnou alebo neutrálnou... „mám sa fajn, či horšie byť nemôže“. A potom obe strany utekajú po svojom. Ale sú medzi nami aj takí, ktorí kývnu rukou a vyslovia: „Ale, nestojí to ani za reč.“ Reč, ktorá však nestojí za to, je ďalej rozvíjaná jedným dychom, ako má daný človek nalomené zdravie, koľko času strávil u lekárov, kedy naposledy videl svoje deti, či vnúčatá... ako je na tom zle finančne... Ako sú všetci ľudia proti nemu... následne sa rozkrúti kolotoč žalospevov rôznych druhov.
I preto, keď sa človek stane súčasťou udalostí, kde mladí ľudia sa snažia prinavrátiť  k tradíciám, napríklad aj v období fašiangov. Spomalíme, zamyslíme sa... Možno vyslovíme i vetu, že život našich predkov bol oveľa krajší, jednoduchší, zdravší. A možno na tom bude i niečo pravdy. Naši prarodičia nemali život plný vymožeností, ktoré nám zľahčujú či urýchľujú dnešné žitie. Mnoho činností robili ručne, ale najmä aktívne v spolupráci s komunitou. Boli o čosi družnejší, než dnešný svet, ktorý sa do seba akosi uzatvoril.
Preto vnímame oživené tradície ako čosi, čo nás má prinavrátiť ku komunitnému spôsobu života. A o to sa po celý čas naše združenie snaží. Napríklad aj tým, že sme sa ako spoluorganizátori zúčastnili  tradičných fašiangov v obci Brutovce a v  Oľšavici, pokračovať budeme mapovaním našich remeselníkov a väčšiu pozornosť venujeme  i publicite folklórnych súborov, či ďalších jedinečností v našom území. Budeme Vás prizývať k téme včelárstva, pokúsime sa viac informovať o predaji kvalitných produktov priamo z dvora. To môžeme v najbližších mesiacoch robiť pre Vás i vďaka trom schváleným projektom spolupráce, ktorým je dnešné číslo časopisu (okrem iného) venované.
Tak, priatelia. Dajte nám o sebe vedieť, aby sme s Vami mohli komunikovať.
Apropo, ako ide život?
Andrea Hradiská
P.S. Celé číslo časopisu bude v krátkej dobe elektronicky dostupné na www.maslev.sk a čoskoro šírené i v tlačenej podobe. Príjemné čítanie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára