streda 24. júla 2013

NEZÁBUDKA v Spišskom Štvrtku

                                                    


 






Photo: Dominik Lesičko
 
Keď sa na medzinárodných fórach predstavujú jednotlivé krajiny, jedným zo znakov, ktoré ich charakterizujú, je ľudová kultúra - kroje, piesne, hudba, tanec, či rôzne starodávne predmety. V súčasnosti, keď predovšetkým v kultúre dochádza ku globalizácii, k uniformite a amerikanizácií, je dôležité zachovať dedičstvo predkov a uchovať všetky jedinečné znaky, ktoré sú typické pre príslušný národ a krajinu.
Zachovávanie folklórnych tradícií v našej obci si pamätajú naši obyvatelia približne od roku 1970 až do polovice osemdesiatych rokov, kedy túto činnosť viedla pani Anna  Bizubová. Jej poznatky a zozbierané materiály využívajú naše folklórne skupiny dodnes. Vďaka patrí  všetkým,  ktorí sa aktívne zapájali a zapájajú do prezentovania a šírenia našich zvykov.    V našej dedine máme obyvateľov,  ktorí si ešte pamätajú  na tradície, ktoré sa udržiavali počas roka a niektoré z nich boli prezentované na rôznych súťažiach. Hoci im pribúdajú roky, nezanevreli na svoje poslanie – zachovať to najcennejšie – pôvodnosť piesne, reči, kroja a odovzdávať to ďalším generáciám.
Miestny odbor Matice Slovenskej (MOMS) v Spišskom Štvrtku sa už viac ako 20 rokov usiluje o uchovanie a obnovenie piesní, tancov a zvykov z regiónu Spiša, ale najviac z našej obce Spišský Štvrtok. Hlavným cieľom skupín pôsobiacich v MOMS je zachytávať tradičnú ľudovú kultúru stredného Spiša, zhromažďovať typické piesne a ľudové zvyky obce, regiónu a tým kultivovať lásku k národným pamiatkam, chrániť a rozvíjať národné hodnoty. Zaoberá sa teda šírením etnografie aj folkloristiky v našej obci. Zbiera piesne, tance, zvyky, povery, predmety, kroje, detské hry, slovesné umenie a predstavuje to príležitostne na podujatiach počas celého roka.

V súčasnosti má MOMS Spišský Štvrtok 90 členov. Tvorí ju detská folklórna skupina NEZABUDKA  a folklórna skupina  ŠTVRTOČAN.
História detskej folklórnej skupiny NEZÁBUDKA sa datuje od roku 1998. Počas jeho pôsobenia, sa pod vedením pani učiteľky Valérii Lesičkovej vo folklórnej skupine vystriedalo niekoľko desiatok detí a poniektorí účinkujú už vo folklórnych súboroch a skupinách ako ČAČINA, LEVOČAN a ŠTVRTOČAN.
Deti učíme množstvo piesní, hier, tancov, riekaniek a zvykosloví. To čo sa naučíme, prezentujeme na kultúrnych podujatiach v základnej a materskej  škole v obci Spišský Štvrtok, ale aj mimo nej.

Účinkovali  sme v integrovanom programe s klientkami DSS Spišský Štvrtok a dostali sme sa aj na javisko Divadla Jonáša Záborského v Prešove.
 
Mnohé zvykoslovia sa udomácnili v detskej folklórnej skupine NEZÁBUDKA a stali sa našimi pravidelnými  vystúpeniami.
Patria medzi nich:
Pálenie šmertky (Moreny)
Stridžie dni
Jasličkáre (Betlehemci)
Mikolaj (Mikuláš)

V roku 2012 sme s detským folklórnym súborom NEZÁBUDKA nacvičili nové pásmo s názvom Podzme še hrac za koscel. 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára