utorok 3. septembra 2013

Ostaňme tými, kým sme

Pohľad nielen na folklórne súbory pôsobiace v MAS LEV.
Zo Svetového stretnutia spišiakov konané v septembri 2011
 
"Spišiaci majú jednu obrovskú výhodu oproti svojim spoluobčanom z iných kútov Slovenska. Vždy sa okamžite vedeli postaviť zoči-voči realite a namiesto nariekania, pustili sa do práce a pomáhali si, ako sa dalo. Našťastie to nie je len história o našom charaktere, ale aj súčasnosť. Vieme, že ak si sami nepomôžeme, od nikoho sa pomoci nedočkáme. Táto vlastnosť nás vždy poháňala dodpredu."
 
Táto citácia patrí Františkovi Palkovi (dnes štátny tajomník Ministerstsva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR), ktorý vo svojom preslove k Svetovému stretnutiu Spišiakov akoby tlmočil moje myšlienky.
Ostaňme tými, kým sme!
 
Môžeme povedať, že princípy prístupu Leader sú zhrnuté v týchto jeho slovách.
 
Pridám i jeho ďalšie slová "Našu náturu, Spišiakov, charakterizuje aj kraj, v ktorom žijeme. Je rozmanitý, tako ako aj my a predsa len je to kraj, ktorý i napriek tomu vytvára kompaktný celok. Presne taký kompaktný celok ako ľudia, ktorí tu žijú. Je na nás, aby sme tie storočia, počas ktorých sme takí, ostali aj po tie ďalšie. Hrdí, pracovití, tolerantní... proste, Spišiaci." a ja už len dodávam, že je čo zachovávať pre nás i pre ďalšie generácie, je na čo sa dívať, ale na čom i stavať. Je proste z čoho sa radovať i prečo žiť
a byť lokalpatriotom! A.H.
 






Zdroj: z publikácie SVETOVÉ STRETNUTIE SPIŠIAKOV
18. 9. 2011
Spišské Podhradie a Spišská Kapitula
Združenie miest a obcí Spiša
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára