pondelok 20. mája 2013

Prírodné skvosty v MAS LEV

Obec Dúbrava pravidelne realizuje výstup na Rajtopíky. V roku 2012 sa konal 18. ročník turistického pochodu pod záštitou MAS LEV.
 
 
Photo: MAS LEV
 
Národná prírodná rezervácia Rajtopiky sa vyznačuje svahmi budovanými pestrými bridlicami, kremencami a dolomitmi. Nachádza sa tu vzácna fauna a flóra.
 
Photo: Ernest Rusnák

Tri chránené duby - Bijacovce
 
Duby tvoria prírodnú dominantu nádvoria a esteticky dopĺňajú kultúrno-historickú pamiatku, ktorou je Csákyho kaštieľ pochádzajúci z 80. rokov 18. storočia, a ktorý je najväčšou pamiatkou v obci Bijacovce. Bol postavený bezprostredne po vypálení Spišského hradu a je typickým neskorobarokovým, respektíve rokokovo-klasicistickým obytným objektom umiestnenom uprostred rovinatého parku. V roku 2002 bol vyhlásený za kultúrnu pamiatku aj areál kaštieľa, ktorý pozostáva z parku, hospodárskeho dvora budovy, východnej a západnej brány, sýpky a fontány.
Najväčší zo skupiny troch dubov letných má obvod kmeňa vo výške 1,3 m 343 cm, výška stromu je 22 m, priemer koruny je 19 m, vek je 250 rokov.Za chránené ich vyhlásili 11. júla 1975 pre dekoratívny vzhľad a biologickú, vedeckú, kultúrnu a historickú hodnotu. Ide o pôsobivú skupinku troch starých a pomerne zdravých 250-ročných dubov.




Photo: MAS LEV  
 

Sivá Brada je travertínová kopa nachádzajúca sa neďaleko Spišského Podhradia. Na vrchole vyviera minerálny prameň vytvárajúci malé jazierko ďalšie minerálne pramene vyvierajú v okolí. V súčasnosti je  národnou prírodnou rezerváciou.


 Photo: Ernest Rusnák
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára